Skip to content

Söök enne trenni

  • by

IMG_6666

Söömise teemast tahame siin blogis kirjutada võimalikult lihtsalt ja avaldame eelistatult isiklikke kogemusi. Seega ei leia käesolevast postitusest kalorite, glükeemiliste indeksite ega muude keeruliste mõistetega arutelu. Nii nagu treenimine, on ka söömine vaid puhas rõõm, ning liiga murelikult ei tohiks neist asjadest mõelda ega rääkida.

Niisiis, mida süüa hommikul ja päeval, et õhtul trennis nälg silmanägemist ära ei võtaks, vaid energiat jätkuks joogas ka ühel jalal seismiseks, ent kuidas süüa samal ajal nii, et täis kõht ei segaks pöörete tegemist? Või mida süüa enne funktsionaalset trenni, et suudaks hüpata, olla plankasendis ja teha kätekõverdusi, tundmata end seejuures nõrga, unise või kohmakana?

IMG_5990

Põhiline reegel on mõõdukus. Kuigi paljud joogaõpetajad soovitavad joogatundi tulla tühja kõhuga, siis mina tahtlikult näljasena ei lähe ühtegi trenni. Mul lihtsalt puuduks keskendumiseks ja liigutamiseks vajalik füüsiline ja vaimne jõud. Seda eriti veel siis, kui õhtusele trennile on eelnenud pingeline tööpäev ning lõunasöögist on möödunud 4-5 tundi. Loomulikult ei maksa vahetult enne trenni oma kõhtu sedavõrd täis süüa, et mõtted tegelevad vaid kohmaka keha liikuma sundimisega, mistõttu tähelepanu ei koondu täielikult kehale ja meelele, vaid organism üritab kuidagi moodi treeningut taluda.

Mina söön tavaliselt 2 või 1,5 tundi enne trenni, kuid portsjon ei ole kindlasti suur ega sisalda midagi raskesti seeditavat. Enamikule trenniarmastajatele meeldib õigustatult banaan. Banaani võib siiski asendada pirni, avokaado, apelsini, arbuusi, viinamarjade, õuna, punaste marjadega või rohelise smuutiga, mis lisaks marjdele-puuviljadele sisaldab ka spinatit ja varssellerit.

Kõrvale võib süüa ilma soola ja suhkruta naturaalseid mandleid, umbes 10-20 tk. Puuviljade asemel sobib ka naturaalne jogurt ja kaerahelbed või müsli, aga nende kogus võiks olla poole väiksem hommikuti söödavast kogusest. Lõpuks sõltub toiduvalik ja kogus sellest, mida on lõunaks söödud. Kui lõunasöök piirdus supiga, võiks toit enne trenni olla rikkalikum. Mina armastan enne trenni kuivatatud puuvilju, näiteks kuivatatud ploome, viigimarju või datleid, kuid nende kogus peaks jääma väikseks, süüa võiks umbes paar tükki, sest vastasel korral võib joogas või bodyART’is pöörete ja kõhulihaste harjutuste tegemine muutuda ebamugavaks. Minu hiljutised lemmikud on värsked datlid ning neid söön ma alates ärkamisest kuni magamaminekuni. Eriti hästi sobivad datlid enne intervalltreeningut, kus vahelduvad hüpped, jooksmine ja jõuharjutused. Kui mingil põhjusel 2 või 1,5h enne trenni süüa pole võimalik ja kõht on väga tühi, siis paar datlit aitab hädast välja.

Iga päev võib leida mõnest ajalehest, ajakirjast või portaalist järjekordse toitumisnõuande. Sportiv inimene võiks selles valdkonnas usaldada lisaks endale pigem oma treenerit, sest sageli on treenerid läbinud toitumisnõustamiskoolituse ja neil on ka isiklik toitumise ning sportimise kogemus. Iga inimene on siiski individuaalne ning selleks et mõista, kuidas Sinu treening mõne toidu, söödava koguse või söömise kellaajaga kokku sobib, tuleb Sul endal kõik järele proovida. Mõni inimene võib ka pitsat või muud raskesti seeditavat toitu süüa vahetult enne trenni, teine ei talu aga selliseid toite kunagi.

Edaspidi jagame oma postituste lõpus mõne lihtsa retsepti neist tervislikest toitudest, mis meile endale kõige rohkem maitsevad ja mida sobib süüa ka enne trenni.

Ingveri-sidruni-mandli küpsised

1 pakk peeneks jahvatatud mandleid (umbes 500-700 grammi)
1-2 pakki kuivatatud datleid (umbes 200-300 grammi)
1 sidrun (eelistatult ökoloogiliselt kasvatatud)
Ingver (eelistatult ökoloogiliselt kasvatud)
Leota datleid umbes 30 minutit soojas vees, seejärel kalla need köögikombaini. Lisa peeneks jahvatud mandlid, riivitud sidruni koor, samast sidrunist pigistatud mahl ja riivitud ingver. Sega ained ühtlaseks tainaks. Kui tainas jääb liiga kõva, võid lisada veidi vett. Seejärel vormi tainast väiksed pätsid ning pane need ahjuplaadile asetatud küpsetuspaberile. Temperatuur ahjus võiks olla 180 kraadi. Ahjus küpsemisele kulub umbes 10-15 minutit, kuid lõplik küpsemise aeg sõltub ahjust. Tegelikult maitseb tainas hästi ka toorelt. Retseptis näidatud kogused on tinglikud, sega oma tainas kokku sellises koguses ainetega, nagu Sulle endale kõige rohkem meeldib.

IMG_3152

 Maitsvaid toiduelamusi ja mõnusaid treeninguid!